Budgetcoaching

slider-layer3-muntstapel

Traditionele budgetcoaches

De ‘traditionele’ budgetcoach kijkt vooral wat jij kunt besparen. Met andere woorden: wat jij niet meer mag uitgeven. Vaak gaat dit aan de hand van een lijstje.
En daar staan dan de zaken op die veel geld kosten en in de ogen van een budgetcoach niets toevoegen. En die dan dus kunnen verdwijnen of moeten worden verminderd. Misschien heb je die aanpak wel eens gezien bij het RTL-4 programma “een dubbeltje op zijn kant”, een leuk programma, maar ze slaan voor het effect op televisie soms een beetje door.

Enkele traditionele besparingstips:

  • stoppen met roken: een pakje Marlboro (20 sigaretten) kost in Nederland € 8,00. Eén pakje per dag kost dus 365 x € 8,00 = € 2.920,00
  • abonnementen opzeggen: RTL4-programma “een dubbeltje op z’n kant” adviseert de Donald Duck op te zeggen. Kosten per jaar: € 162,00
  • de verwarming een graadje lager zetten en een trui aantrekken: besparing volgens Essent € 80,00 per jaar…..

Budgetcoaching volgens Grip op je knip

Allemaal prima initiatieven. Immers, als het geld er niet is, dan moet je dingen laten, toch? Alleen wordt jij er niet blij van. Wij vinden dat dit niet zo zwart-wit moet. Volgens ons werkt het niet goed als je iemand gaat vertellen wat je allemaal wel en niet meer mag uitgeven. Dat kan ook heel anders! Daarmee is niet gezegd dat de traditionele manier niet werkt, wij denken alleen dat een andere methode veel meer oplevert en ook bij je blijft alsof het een deel van jou zelf geworden is. En die methode is heel simpel.

Hoe werkt budgetcoaching bij Grip op je Knip?

We gaan uiteraard ook kijken naar de inkomsten en de vaste lasten. Daaruit volgt dan een bedrag aan ‘leefgeld’. Dat geld is dan ook daarvoor gereserveerd. En van dat geld doe jij je boodschappen, koop je cosmetica, enzovoort. Hebben we dat bedrag ook in beeld, dan zijn er drie mogelijkheden:

  • er komt genoeg geld binnen, maar je staat toch elke maand rood;
  • er is te weinig geld om te kunnen wonen en leven, maar er zijn nog mogelijkheden om geld te besparen;
  • er is te weinig geld om te kunnen wonen en leven en er zijn geen mogelijkheden (meer) om geld te besparen.

In het laatste geval heb je wel een probleem. We kunnen dan nog kijken of er afspraken met schuldeisers gemaakt kunnen worden zodat je nog kunt leven, je vaste lasten kunt betalen en je schulden kunt aflossen. Maar dat gaat vaak niet zonder een drastische verandering in de leefstijl. De tering moet dan naar de nering gezet worden. Maar als dat ook niet lukt, dan kunnen wij je niet verder helpen en zullen wij je begeleiden om te worden doorverwezen naar schuldhulpverlening. De problemen zijn dan immers zo groot, dat jij ze zelfs met de nodige besparingen niet meer zult kunt oplossen. Er komt simpelweg te weinig geld binnen om alle rekeningen te kunnen betalen.

In de overige twee gevallen zijn er mogelijkheden om dingen anders te doen. Hoe? Dat bepaalt jij zelf. Samen gaan we een begroting maken. We gaan kijken welke bedragen voor de vaste lasten jij moet uitgeven. Dus bijvoorbeeld huur of hypotheek, energie, verzekeringen enzovoort. We gaan samen kijken waar jij geld op kunt besparen, boodschappen, energie en verzekeringen enz. Al het andere geld ga jij zelf indelen. Dus als jij dat abonnement op de Donald Duck niet wilt opzeggen, dan doe je dat niet. Dat betekent misschien wel dat je ergens anders € 162,00 minder moet gaan uitgeven. En als jij niet wil stoppen met roken, maar wel bijvoorbeeld de helft minder gaat roken, dan bespaart je ook al ruim € 1.450 per jaar.

Waarom deze aanpak?

Geld besparen vraagt om een gedragsverandering. Je moet dingen gaan laten die voor jou altijd vanzelfsprekend waren. Dat is lastig en soms zelfs heel lastig.

Volgens gedragswetenschappers werkt dat niet zo. Als wij jou alles ontzeggen dan wordt het niet makkelijker, sterker nog het zal veelal juist averechts werken. Jij krijgt dan het gevoel dat jij niets meer mag of kan. Maar dat is geen oplossing volgens ons. Jij bent en blijft baas over je eigen leven. Vergelijk het met een dieet. Veel mensen eten helemaal niets lekkers meer tijdens een dieet. Om vervolgens na het dieet dit allemaal weer in te halen. Resultaat: een jojo-effect en veel frustratie. Zo werkt het ook met besparen. Het moet een levenswijze worden, jij moet het gaan inzien en het je eigen maken en het moet geen kunstje zijn dat wordt aangeleerd. Dat is een korte termijn oplossing.

Zijn er dan helemaal geen regels waar u zich aan moet houden?

Jazeker zijn die er, maar die heb jij zelf opgesteld. Het is veel gemakkelijker als jij zelf bepaalt en beslist dat je stopt met roken dan dat ik jou dat moet gaan vertellen. Als er sprake is van ‘verplichte’ besparingen, omdat jij anders de vaste lasten niet meer kunt betalen, dan ligt het iets anders. Jij bepaalt nog altijd zelf wat jij wilt besparen, maar als dat niet genoeg is dan zullen er andere maatregelen genomen moeten worden. Wij gaan je daarbij helpen door voorstellen te doen, maar zullen je nergens toe dwingen. Wel zullen we je helpen je te laten inzien waar jouw keuzes toe kunnen leiden. Onthou wel dat een budgetcoach nog vrijwillig is, zodra je met schuldhulpverlening in aanraking komt, wordt dat heel anders, je krijgt dan alleen nog een leefgeld (een alleenstaande € 45 per week en € 11 voor elk inwonend gezinslid) en dat geld dan voor de komende 3 jaar.

Wat is dan de toegevoegde waarde van een budgetcoach

Als jij alles zelf bepaalt en doet, wat is dan de toegevoegde waarde van een budgetcoach? Een budgetcoach is iemand die jou helpt en als dat nodig is een spiegel voorhoudt. Wij bellen je regelmatig om te vragen hoe het gaat. En we komen nog een keer langs om te kijken of jij je eigen doelstellingen hebt behaald. En als het ergens tijdens het traject misgaat, dan zijn wij er voor je. We gaan samen kijken waarom het niet lukt en wat jij nodig hebt om het wel te laten slagen. En natuurlijk krijgt jij van ons tips, informatie en hulp bij het opzetten van een administratie en een sluitende begroting. Kijk maar eens bij onze diensten pagina wat we allemaal doen in de verschillende trajecten. Alles met het doel jou te helpen.