Huur betalen of eten kopen

slider-layer3-muntstapel
Terug naar overzicht
Huur betalen of eten kopen

Te weinig geld om de huur te betalen.

Een paar week terug werden wij gebeld met de vraag of wij konden helpen want er dreigde een huisuitzetting. Daar zijn wij natuurlijk gelijk ingesprongen. Het bleek dat er al 3 maanden geen huur betaald was en er ook geen contact met de verhuurder was geweest. Er werd niet gereageerd op brieven van de verhuurder en deurwaarder en de verhuurder dreigde nu een uithuiszettingsprocedure op te gaan starten.

Niets doen is geen optie

In de wet staat dat bij 2 maanden huurachterstand het verzuim van rechtswege in gaat. Een ingebrekestelling is niet nodig en de woningbouwvereniging mag bij een huurschuld van 2 maanden incassomaatregelen treffen.

Niets doen en geen contact opnemen met je huisbaas bij 2 maanden achterstand is geen optie. De wet is duidelijk; jouw verhuurder heeft alle recht om een deurwaarder of incassobureau in te schakelen om de huurschuld te incasseren. Als jij geen betalingsregeling afspreekt, zal de verhuurder aan de deurwaarder vragen om de wet jegens jou te handhaven. De incassoprocedure wordt in gang gezet en je zult onaangename incassobrieven met extra kosten ontvangen.

Wat is wijsheid?

Ben je in staat om de 2 maanden huurachterstand alsnog te betalen, betaal rechtstreeks aan de verhuurder en NIET aan de deurwaarder. De wet zegt namelijk dat de deurwaarder jouw betalingen eerst mag verrekenen met zijn kosten. Als jij de huurschuld op de bankrekening van de deurwaarder overmaakt, zal dit eerst in mindering worden gebracht op de incassokosten en informatiekosten van de deurwaarder.

De deurwaarder stort de van jou ontvangen huurbetaling niet (volledig) aan jouw huisbaas door en jouw huisbaas ziet in zijn huuradministratie nog steeds een betalingsachterstand van 2 maanden staan.
Het feit dat er bij jouw verhuurder 2 maanden huur openstaat, kan dat een reden zijn om aan de deurwaarder opdracht te geven een rechtszaak tegen jou op te starten. Omdat jij volgens de wet in verzuim verkeert, mag de verhuurder bij 2 maanden huurachterstand tot dagvaarding overgaan.

Hoe verder?

Mail ons direct de dagvaarding. Wij bespreken met jou welke actie er nodig is om de dagvaarding ingetrokken te krijgen. Als de dagvaarding niet door de deurwaarder wordt ingetrokken, is de kans groot dat jij in de gerechtelijke procedure tot hoge kosten wordt veroordeeld.
Is jouw verhuurder niet bereid de dagvaarding in te trekken en wil hij dat de terechtzitting tegen jou doorgaat, dan zal er een professionele rechtshulp moeten worden ingeschakeld. Ga in elk geval niet zelf zonder professionele rechtsbijstand naar de zitting. De rechter zal jou aanhoren en als de 2 maanden huurachterstand klopt, krijg jij een veroordelend vonnis aan jouw broek en moet jij hoge gerechtelijke kosten betalen.

Redden wat er te redden valt

Uit huis gezet worden is al vervelend, en als dat nog niet alles is:

• zonder adres kunnen je toeslagen niet meer worden uitbetaald. 

• de schulden stijgen

 de inkomsten dalen. 

En voor je het weet zit je in de diepe ellende. Heb jij, of ken je mensen met een huurachterstand, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen te redden wat er te redden valt. Vul jou gegevens in op https://gripopjeknip.com/contact/ en wij nemen contact met je op om te gaan helpen.