Wie betaalt de budgetcoach

slider-layer3-muntstapel
Terug naar overzicht
Wie betaalt de budgetcoach

Wie betaalt de budgetcoach?

Een begrijpelijke vraag en één van de eerste vragen die wij vaak te horen krijgen. Het antwoord is simpel, dat moet jij zelf betalen. Maar als er financiële problemen zijn, waar moet dan het geld voor een budgetcoach vandaan komen?

Deze vraag zullen wij tijdens het intakegesprek proberen te beantwoorden, omdat deze sterk afhankelijk is van jou precieze situatie.

In principe betaalt budgetcoaching zichzelf terug. Budgetcoaching zorgt ervoor dat je kosten gaat besparen, rekeningen op tijd betaald waardoor kosten verhogingen en deurwaarders worden voorkomen.Ook zijn er instanties die mogelijk mee willen betalen aan jouw budgetcoaching. Als we met elkaar verder willen gaan wij onderzoeken of jij voor een dergelijke regeling in aanmerking komt.

Bijzondere bijstand: Wellicht kun je voor onze kosten bijzondere bijstand aanvragen bij uw gemeente. Per gemeente is de toewijzing hiervan verschillend, daarom weten wij niet of jou gemeente een vergoeding geeft.  Indien de bijzondere bijstand wordt afgewezen, zullen de kosten voor eigen rekening komen. De aanvraag voor bijzondere bijstand dien je zelf te doen,  wij kunnen uiteraard helpen.

UWV: Afhankelijk van het soort uitkering en gemaakte afspraken met het UWV zou het UWV je een budget voor een coachtraject kunnen toekennen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het UWV.

PGB – ontvang je een persoonsgebonden budget? Dan zijn er mogelijkheden om de kosten via het PGB vergoed te krijgen. De voorwaarden voor vergoedingen via het PGB zijn terug te vinden op www.pgb.nl

Banken en Ziektekostenverzekering: Een financiële instelling heeft een voortrekkende rol in de signalering van (mogelijke) problemen en activering van hulpverlening. Banken en verzekeraars hebben immers inzicht in roodstanden en achterstanden op de betaalrekeningen, op achterstanden in de aflossing van leningen en achterstanden die ontstaan op hypotheekverplichtingen. Hoe eerder men in overleg gaat met de klant des te meer valt er te redden. Ook zij kunnen hun klanten uren professionele budgetcoaching cadeau geven. Neem contact op met je bank of verzekeraar en overleg wat er mogelijk is.

Werkgever: Dat klink misschien eng, maar het wordt regelmatig toegepast. Mensen met financiële problemen zijn minder productief. Dat merkt de werkgever ook. Bovendien weet een werkgever soms al dat er problemen zijn. Bijvoorbeeld als loonbeslag is gelegd op je salaris. Maak het bespreekbaar en vraag je werkgever naar de mogelijkheden. Soms is een werkgever bereid (een deel van) een gereserveerd budget te gebruiken voor een budgetcoach. En eigenlijk kun je het traject ook zien als een soort opleiding. Je leert namelijk een administratie aanleggen en goed met je geld om te gaan.

Heb je een burn out of wil je ziekteverzuim voorkomen? Dan kan de bedrijfsarts de werkgever adviseren om de kosten van een coachtraject te vergoeden. Dit alles staat in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Dit kan van toepassing zijn bij burn-out preventie en voorkoming van ziekteverzuim. Neem hiervoor contact op met de bedrijfsarts of de Arbodienst.

Schuldeiser: dat klinkt wellicht ook vreemd, maar in sommige gevallen is een schuldeiser bereid om een budgetcoach te vergoeden. Dit komt, omdat steeds meer schuldeisers de voordelen van een budgetcoach ten opzichte van een gerechtsdeurwaarder zien. Daar waar het bij de deurwaarder gaat om het snel innen van geld, gaat het bij budgetcoaching om een traject dat bedoeld is om op lange termijn een oplossing te bedenken. Echt de oorzaak aanpakken dus. en waarbij de schuldeiser uiteindelijk meestal zijn geld weer binnen krijgt. Een win-winsituatie voor iedereen.

Woningbouwcorperatie: Woningbouwcorporaties kunnen hun klanten uren budgetcoaching cadeau geven. Het voordeel hiervan werkt aan twee kanten. Mensen ervaren vaak een drempel om deze vormen van coaching voor zichzelf te regelen. Neem contact op met je woningbouwvereniging en bespreek de mogelijkheden